vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Az elimináción alapuló időmérő rendszert a Spanyol Nagydíjra vezethetik be a F1-ben

Az elimináción alapuló időmérő rendszert a Spanyol Nagydíjra vezethetik be a F1-ben

A Forma-1 válsága akuttá vált, hogy új életet leheljenek a száguldó show-ba, a Stratégiai Munkacsoport megváltoztatná a kvalifikációs rendszert. A döntés alapján a leglassabbak folyamatosan hullanak majd ki az időmérő körök során.

A Q1 18-ról 16 percesre rövidül, és az első hét perc után minden 90 másodpercben kiesik majd az aktuálisan leggyengébb köridővel rendelkező pilóta. A Q2-be 15-en jutnak tovább, a 15 perces szakaszban hat perc után indul az újabb kiesési fázis, 90 másodpercenként megint búcsúzik majd valaki.A Q3-ba tíz helyett csak nyolc pilóta megy tovább, a 14 percesre bővülő utolsó menetből öt perc után esik ki az első, majd 90 másodpercenként a többiek, amíg az utolsó másfél percre csak két versenyző marad a pályán, hogy eldöntsék a pole-pozíció sorsát.

Bernie Ecclestone azonban most azt jelentette be, hogy a programozók nem készülnek el a szoftverrel a májusi európai versenyek kezdetéig, így a váltás még várat magára. Talán Spanyolországban debütálhat a rendszer.

Az újítás része annak az átfogóbb tervnek, mellyel igyekeznek megmenteni a versenyeket a totális érdektelenségtől. Ahogyan Ecclestone elmondta: “A Forma-1 elérte a mélypontot, a saját családját sem vinné már ki a fizető vendégnek a versenyre.

Ecclestone az eliminációs rendszer kapcsán azt is kifejtette, ő inkább a rajtrácsot kavarta volna meg, például úgy, hogy az előző futam győztese és/vagy a kvalifikáció első helyezettje büntetőmásodperceket kapott volna, hogy hátrébb foglalja el rajtpozíciót a rajtrácson, annál fogva, hogy az illető felzárkózásával némi izgalmat csempészen a versenybe. Ám ezt az ötletet a csapatok ellenezték.

A 26 tagból álló F1 Bizottság – 11 csapat, 8 futam promoter, a FIA, Ecclestone, valamint a szponzorok és motor, gumi és üzemanyag beszállítók – a kvalifikációs szabályokat azonban elfogadták, már csak a FIA Motorsport Világtanácsának kell áldását adnia. “Meglátjuk, hogy rábólintanak-e a már bejelentett változtatásokra, vagy sem” kommentálta a jövő heti eseményt Ecclestone.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére