kedd , 2019. augusztus 20.
Legfrissebb hírünk:
Így változtatja meg a számítógép agyműködésünket, memóriánkat, önuralmunkat

Így változtatja meg a számítógép agyműködésünket, memóriánkat, önuralmunkat

Másképpen gondolkodunk, másképpen érzünk, másképpen álmodunk, mint az előző generációk. A robbanásszerűen fejlődő technológia megváltoztatja a memóriánkat, az összpontosítási képességünket és az alvási ciklusunkat.

Mindennek oka az úgynevezett neuroplaszticitás, vagyis agyunk azon képessége, hogy az új tapasztalatok hatására strukturálisan és funkcionálisan is módosul. Nézzük a főbb változásokat!

1. Színesben álmodunk

A televízió korábban elképzelhetetlen mértékben változtatja meg a pszichénket. A skóciai Dundee Egyetem 2008-as felmérése szerint az 55 éven felüli korosztály zöme, akik fekete-fehér tévén nőttek fel, még fekete-fehérben is álmodnak. A fiatalabbak viszont már színesben, támasztotta alá az Amerikai Pszhichológusok Szövetsége 2011-ben.

2. Fertőz a FOMO

A New York Times napilap dobta be a köztudatba az angol FOMO betűszót, amelynek jelentése: Fear of Missing Out, azaz félelem valami kihagyásától, és arra a rágódó, nyughatatlan állapotra utal, amit akkor érzünk, ha meglátjuk, milyen tevékenységekkel foglalatoskodnak ismerőseink a közösségi oldalakon, így a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon. Igazi FOMO-érzés például, ha elmegy az étvágyunk a saját vacsoránktól, látva, hogy barátaink milyen pazar ételfotókat posztoltak fel az oldalukra. A mások életével, tevékenységeivel való folytonos összehasonlítgatás a FOMO rákfenéje.

3. Fantomrezgést érzünk

A Computers and Human Behaviour folyóirat 2012-es tanulmányában a kutatók szerint a megvizsgált 290 érettségiző 89 százaléka számolt be arról, hogy már tapasztalta: akkor is rezegni vagy csörögni vélte mobiltelefonját, amikor nem is volt bejövő hívásuk. Ez az érzés legalább kéthetente egyszer jelentkezett náluk. S jóllehet csupán zavaró tényező, és nem betegség, mégis, elég idegesítő átélni.

4. Álmatlansággal küzdünk
Sok kütyümániás állítja, hogy számtalanszor elszunnyadt már a bekapcsolt laptop mellett, de ez korántsem igaz mindenkire. A neurológusok szerint a számítástechnikai eszközök által kibocsátott kékes LED-fény megzavarja belső óránkat és az álmosságot kiváltó hormonon termelődését. Az éles fény miatt agyunk azt hiszi, még mindig nappal van, ezért sokkal nehezebb lesz akkor is elaludnunk, amikor már lekapcsoltuk a masinákat.

5. Beüt a memória- és figyelemvesztés
A Google előtti korban még komoly teljesítménynek számított versek vagy komplett könyvfejezetek fejből való idézése. Ma már alapvető tények megjegyzésével sem fáradunk, mert ugyan kinek volna szüksége arra, hogy kapásból megmondja, mi Mozambik fővárosa, ha az okostelefonon gyorsabban be tudja gépelni a keresőbe?
Már egy 2007-es felmérés is arról számolt be, hogy a a fiatalok képtelenek felidézni családtagjaik születésnapját, sőt, a saját telefonszámukat is. A számológép miatt is satnyulnak matematikai képességeink. Egyesek GPS nélkül képtelenek eligazodni akár a szülővárosukban sem.
A közösségi média és az internet miatt egyre rövidebb ideig vagyunk képesek figyelni, lassan már egy könyvet is nehezünkre esik elolvasni, de még az újságcikkeket is csak átfutjuk. Ez különösen a gyerekekre veszélyes, akiknek szükségük volna a koncentrációs képességük fejlesztésére.

6. Jobbak vagyunk vizuális téren
A videójátékosokon végzett vizsgálatok szerint a képernyő előtt töltött órák következtében javulnak a döntéshozó és vizuális képességeik. Ezek a játékok pont erre szolgálnak: néhány felvillanó kép alapján gyorsan döntést hozni. A Stardrafthoz hasonló játékok fejlesztik az agy kognitív flexibilitását, azaz gyorsabban váltunk egyik feladatról a másikra, illetve jobban végzünk párhuzamos feladatokat, azaz javul a multitask érzékünk.

7. Romlik az önuralmunk
Egy 2013-as kutatás azt állapította meg, hogy a videójátékok szabadjára engedik a játékosok agresszivitását. A gyorsuló döntéshozatal ugyanis csökkenti a “proaktív végrehajtó kontrollt”, magyarul az önuralmat. Az pedig többször kutatott és bizonyított tény, hogy az erőszakos videójátékok agresszívvé tesznek.

8. Kreatívabbak leszünk

Mind a művészek, mind az átlagemberek csak profitálnak a technikai kütyükből. Az internetes szörfözgetés nagyon inspiráló is tud lenni, amikor élvezettel kutatunk olyan dolgok után, amelyek fölkeltették az érdeklődésünket. A közösségi médiában olyan módon találkozunk képekkel, szövegekkel és videókkal, ahogy a tévében sosem. A megosztás növeli az alkotókedvet, hiszen a pozitív visszajelzésekben reménykedve folyton feszegetjük a határainkat. Az internet és a közösségi média révén kapcsolódhatunk a világ műveltebb feléhez, és új tudás- és élményforrás.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére