vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Betiltják a néma csendben autózást

Betiltják a néma csendben autózást

A hibrid és elektromos autók esetében a “felhasználó élmények” közül az egyik egyértelműen a csönd. Amit nem csak a kocsiban ülők élvezhetnek, de az utcán járó-kelők is. Csakhogy ez a nyugalom, mint kiderült, eléggé balesetveszélyes.

A némaság évente 2400 balesetet okoz a figyelmetlen gyalogosok között, csak az USA-ban. Ezért, az ottani közlekedési hatóság az NHTSA döntést hozott, és 2019-től kötelező mesterséges hangot kiadniuk az elektromos meghajtású autóknak. Bizonyos modellekben egyébként eddig is volt olyan gomb, aminek a bekapcsolásával motorzajt generálhattunk, abban az esetben, ha a sofőr képtelen volt megszokni a hangtalan siklás élményét.

A generált hangnak 30 km/h-s sebességig kell szólnia, ugyanis ezen tempó felett már a szélzaj és az abroncsok zaja elegendő ahhoz, észrevegyék az autókat. Alacsony sebesség mellett a zajnak olyannak kell lennie, amelyet 15 méteren belül meghallanak a járókelők. Maga a regula elég összetett, a sebesség függvényében 48 és 58 dB közötti hangerővel kell szólnia az autónak.
A kérdés már csak az milyen hangokat kell majd kiadnia az autóknak? Érdekes lesz, ha ebben nem lesz valamiféle sablon, akkor jönnek a Star Wars-filmek elfogó vadászainak hangjai vagy más kreatív hangok.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére