kedd , 2019. augusztus 20.
Legfrissebb hírünk:
Hogyan tarthatjuk meg a fiatal kollégákat?

Hogyan tarthatjuk meg a fiatal kollégákat?

A pénz persze vezető ok, de nem minden. Egy jó főnök legalább olyan fontos tényező, ám akadnak további szempontok, amikre érdemes figyelni, ha valaki a mai huszonéveseket igyekszik megtartani a munkakörükben.

“A munkaerőhiány miatt mostanra sokkal nehezebbé vált a fluktuáció kezelése, ezért érdemes áthelyezni a fókuszt a meglévő munkatársak megtartására” mondja Pataki Gergely, az OIL_MS Hungary Kft. ügyvezetője. “Sem vezetőként, sem beosztottként nincs könnyű helyzetben az, aki sokféle generációval dolgozik együtt. Ugyanakkor az egészséges munkahely egyik legfontosabb jellemzője a sokféleség” teszi hozzá a szakember.

Elsőként a Google és a Facebook háza táján jelent meg az a rendhagyó foglalkoztatási forma, amely megpróbál második – vagy inkább első – otthonná alakítani az alkalmazottak számára a munkahelyüket. Ma már sokan követik a példát, aminek a lényege, hogy a dolgozók a cégen belül kapjanak meg olyan szolgáltatásokat, amiért munkaidőn kívül máshova járnának – pl. sport, játék, szórakozás, pihenés, kultúra és kulinária. Van ahol még a lakásuk takarításáról és a bevásárlásaikról is gondoskodnak, cserében azért, hogy minden idejüket a munkahelyük területén belül töltsék.
Ilyen komplexitást persze nem engedhet meg magának minden munkáltató, de vajon mi az a minimum, ami elkötelezetté teszi a fiatal munkavállalókat?

1. Az iroda és a kiszolgáló helyiségek modern és esztétikus berendezése, high-tech felszereltsége, a legmodernebb technológiák, webes alkalmazások biztosítása alap. A mai huszonéves, korai harmincas munkavállalói rétegre gyors és intenzív eszközhasználat jellemző.

2. Pályakezdők számára fontos az “employer branding”, vagyis a cég arculata, jó neve a szakmában. Emellett a képzési lehetőségek, tréningek és a coaching.

3. Az egyéni kreativitás megélésének lehetősége. “Nem mindegy, hogy az ötletláda csak formális tárhelye az innovatív gondolatoknak, vagy tényleg történik valami az összegyűjtött javaslatokkal: adnak-e dolgozó véleményére, számít-e szava” magyarázza Pataki Gergely. A kreativitáshoz kapcsolódóan a feladatok változatossága is segíti a dolgozói elköteleződést.

4. Minél hangsúlyosabb a belépési „rítus” (a munkába, feladatokba való bevezetés folyamata), annál valószínűbb a szakember megmarad a szervezetben, mert már az első perctől látja, hogy igény van rá, megismeri a kereteket, mozgásterét, magabiztosan veheti fel a munkakörét.

5. Családias légkörű, de nem direkten a családi működést leképező kommunikáció. Ennek része a jó, felhatalmazó bánásmód. „Ahol emberséggel bánnak az emberrel, onnan nem megy el csupán egy kicsit vonzóbb fizetésért” állítja az ügyvezető.

6. Érzékelhető tendencia a teljesítményértékelő rendszerek (TÉR) fontosságának, helyének a változása. A fiatal munkavállalót nem lehet csak évente vagy félévente értékelni: folyamatos visszajelzésre van szüksége, habár az is igaz, hogy ez fárasztó lehet munkáltatónak és munkavállalónak is. Ezért bár van, ahol az értékelés nagyobb projektek után történik, inkább az az általános, hogy nagyobb időintervallumot beszélnek át. A beszélgetés a tanulási igényekről is szólhat, hiszen semmi sem negatív, csupán fejlesztendő.

7. Meghatározó tényező a mai fiatal munkavállalók elköteleződéssel kapcsolatos, bonyolult viszonya. A tapasztalata az, hogy bár nagyon szeretnének egy-egy szervezethez kötődni, ez mégis nehezen megy nekik. Folytonos visszajelzésre, megerősítésre van szükségük, mert ezt szokták meg az iskolában és otthon. Ha ez a visszajelzés, a különleges figyelem hiányzik, akkor nem teljesül egy alapvető igényük, és tovább állnak.

8. A mai huszonévesek elődeiknél sokkal tudatosabbak a karrierépítésben. Ismerik az erősségeiket, és építenek rájuk. Gyorsan, mindent akarnak, és közben nem fogadnak el semmit, ami régi beidegződésen alapul, nem új a nap alatt. “Ezt az igényüket vezetőjüknek szem előtt kell tartania, meghatározva a munkahelyi előrelépés feltételeit – ügyelve arra, hogy a munkatárs mindig a képességeinek és gyakorlatának megfelelő helyet töltsön be a cégnél” fűzi hozzá az OIL-MS Hungary vezetője.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére