vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Hogyan teszteljen szóbajöhető üzleti partnert, aki felelősséggel választ?

Hogyan teszteljen szóbajöhető üzleti partnert, aki felelősséggel választ?

Mi magyarok statisztikailag kimutathatóan inkább a bizalmatlan nemzetek közé tartozunk, miért ne vonatkozna ez az üzleti partner kiválasztására is? Dönthetünk például mások ajánlása alapján, de a legjobb mégis csak utána járni, kinek adunk kezet az együttműködésre.

Weblap
Attól, hogy valakinek nincs – mert inkább a Facebookon kommunikál – még lehet megbízható partner (ha viszont sehol sem kommunikál, akkor erre kicsi az esély). Ha van oldala, és azon nem működnek a linkek, vagy a menüpontokra csak az “oldal szerkesztés alatt” szöveget töltötték fel, illetve elavultak az információk, az elérhetőségeik, és fontosabb adataik nincsenek feltüntetve, gyanúra ad okot.

Telephely
Gyakori, hogy a cég telephelye nem egyezik a raktár címével. Például egy külföldi vállalkozás esetében kiderülhet, hogy látszólag Magyarországon működik, de csak egy raktárral, az ügyfélszolgálat és a telephely pedig egy másik országban található.

HTTPS
Ha mostánban felmegyünk a világhálóra, egyre több honlapnál megjelenik a böngészősávban a „Biztonságos” szó a honlapcím előtt. Ez csak azokra az oldalkra igaz, melyek http-ről https-re álltak át, azaz vásároltak egy SSL tanúsítványt néhány tízezer forintért, hogy megvédjék az ügyfeleik és partnereik adatait.

Facebook-oldal
Nem feltétlenül baj, ha egy cég csupán a közösségimédia-platformjait használja. Persze csak akkor, ha a már említett honlapkövetelményeket (rendszeres frissítés, cégadatok stb.) megtaláljuk ezeken is. Továbbá érdemes egy kicsit elmélyedni az üzenőfali tartalmakban, mert találhatunk értékes véleményeket a vállalkozásról.

Tájékozódás a NAV-nál
Az adóhatóságra sokszor ellenségként gondolunk, pedig nagy segítség lehet a megbízható partner megtalálásában, leinformálásában. Két fontos adatbázist is épít a NAV. Az egyik a sokak számára ismert feketelista, melyből megtudhatjuk, hogy üzletfelünknek van-e adótartozása, vagy folyik-e már végrehajtás ellene. Ilyen negatív lista más formában is elérhető, a Bisnode-é például hetente frissül.
Van azonban egy pozitív névsor is, melyben a köztartozásmentes adózókat (KOMA) gyűjti a hatóság. Ha egy vállalkozás fent van ezen a listán, az azt jelenti, hogy kitöltött egy űrlapot és persze rendszeresen fizeti az adókat. Gyakorlatilag olyan, mintha megnézhetnénk a nullás igazolását. A lajstrom meglehetősen naprakész, a NAV honlapján minden hónap 10-én frissül.

Igaz, hamis
Sajnos sokan próbálkoznak pénzt kicsalni a vállalkozókból azzal, hogy értéktelen „megbízható” minősítéseket osztogatnak. Például, ha beírjuk a keresőbe, hogy „megbízható cég”, azonnal egy olyan oldalra irányít minket, ahol pár ezer forintért kaphatunk ilyen plecsnit. Ha egy kicsit tovább kutakodunk kiderül, hogy ezt a minősítést egy olyan cég állítja ki, amely maga sem megbízható, megtévesztő terméke miatt a GVH is kiszabott rá bírságot 2016-ban.
Vannak azonban olyan minőségi igazolások, melyeket érdemes „gyűjteni”. Ilyen a Bisnode tanúsítványa, mellyel a jogosult cégek több módon is jelezhetik pénzügyi stabilitásukat. Az AAA cégminősítést 1989-ben vezették be nemzetközi szinten, és 1996 óta kaptak lehetőséget a vállalatok, hogy üzleti stabilitásukat tanúsítvány formájában is megmutathassák. Ezt nem kaphatja meg mindenki, sőt: az AAA, AA vagy A minősítésre Magyarországon csupán a cégek 9,82 %-a jogosult, így akik rendelkeznek ilyennel, azokkal alacsony kockázat mellett lehet üzletet kötni.

Kamarai tagság
Egyfajta minősítésnek számít a kamarai tagság is. Orvosok, építészmérnökök, agrárcégek és ügyvédek esetében ez kötelező, így könnyen ellenőrizhetünk a például egy „gyanús” építész irodát, vagy tervezőt, hogy egyáltalán eljárhat-e hivatalos ügyekben. Más vállalkozások esetében csak a kamarai regisztráció kötelező.

Törölt információk
Ha bármilyen – pozitív vagy negatív – információ felkerül rólunk, vagy más vállalkozásról a világhálóra, az szinte bármeddig megtalálható lesz. Elég akár egy versenyjogi eljárás, vagy egy adóvizsgálat, amit felkapott a sajtó – hiába nem találtak semmilyen mulasztást vagy törvénybe ütközőt – a cégnévvel együtt ott fog szerepelni a találati listán. A legtöbb online felületen nem archiválják a tartalmakat, csak egy dátum jelzi, hogy már régen történt. Amit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a dátumokat: ne ítéljünk csak a rossz hírek alapján, de ellenőrizzük, valóban elavultak-e problémák.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére