vasárnap , 2019. április 21.
Legfrissebb hírünk:
Jobb, ha előbb lesz boldog, csak azután sikeres

Jobb, ha előbb lesz boldog, csak azután sikeres

Mindannyian sikeresek akarunk lenni. De minden, amiről a siker elérésével kapcsolatban olvasunk, kemény munkába kerül. Nincs-e esetleg egy sokkal… szórakoztatóbb módja annak, hogy sikeressé váljunk? Dehogy nincs!

Shawn Achor, aki sokáig a tanult a Harvardon, éppen ezt kutatja: a boldogságot, amelyről sikerkönyvet is írt, a „Boldogság előnye” címmel. Hogy mi a lényege a könyvének? Egy kulcsmondatban összefoglalva: nem a siker szerez boldogságot, hanem a boldogságtól válunk sikeressé! Szerinte az intelligencia és a technikai tudás csak 25 százalékban határozza meg a sikerességünket.
Mindannyian a siker után koslatunk. Olyanokat mondunk magunknak, hogy…
… majd akkor leszek boldog, ha előléptetnek.
… majd akkor leszek boldog, ha fizetésemelést kapok.
… majd akkor leszek boldog, ha leadok tíz kilót.

Ám a kutatások szerint ez nem így működik. Ha elér egy célt, akkor egy rövid ideig valóban úgy fest, boldogabb lesz tőle… de aztán kényszeresen új elérendő cél után néz. Shawn azt állítja, amennyiben megfordítja ezt a „rendszert”, és a boldogságra koncentrál, akkor sokkal több sikert érhet el. Ad is néhány tippet ehhez.

- A problémákat kihívásként kezelje, ne fenyegetésként
Shawn bankárokat tanulmányozott a nagy bankválság után. A legtöbben hihetetlen stresszben éltek, néhányan viszont boldogak tudtak maradni, így leperegtek róluk a negatív események. Hogy mi volt bennük a közös? Nem fenyegetésnek tartották a problémákat, hanem kihívásnak, amelyet le kell győzni. A „stressz” számukra igazi adrenalinbomba volt, amely arra ösztökélte őket, hogy új megoldásokat találjanak.

– Ha kétszer annyit dolgozik, akkor kétszer annyi barátra lesz szüksége
Amikor Shawn a Harvardra járt (amely közismerten az egyik legkeményebb egyetem a világon), egyebek között az is a munkája volt, hogy elsőéves egyetemistáknak segített átvészelni a kezdeti időszakot. Megfigyelte, hogy a legtöbben úgy próbáltak alkalmazkodni az iszonyatos mennyiségű és nehéz tananyag elsajátításához, hogy a szobájukban ettek, csak hogy még többet tanulhassanak. Vajon jobban teljesítettek? Épp ellenkezőleg! Ők égtek ki a leghamarabb, és végül ők kérték, hogy másik egyetemre átiratkozhassanak.
Shawn azt mondta nekik, hogy öntudatlanul is megfosztották magukat a saját boldogságuktól és ezen keresztül a boldogulásuktól. Szerinte azok az emberek élik át optimális állapotban a stresszhelyzeteket, akik begubózás helyett társasági életet élnek, még ha ez pont az ellenkezője annak, amit a legtöbben teszünk.

- Küldjön egy „köszönöm!” emailt minden reggel
Sokan azt hiszik, hogy a boldogság mindig abból fakad, ha valaki elér valami óriási eredményt. Kutatások szerint azonban az apróságok valójában sokkal többet számítanak. Ilyen apróság lehet például, amikor valakinek köszönőlevelet ír, naponta mindig másnak, amikor beér az irodába.

- Tartsa be a 20 másodperces szabály
t
Mi okoz nehézséget abban, hogy meglépje azokat a változtatásokat, amelyekre tényleg szüksége van? Shawn szerint az „aktiválási energiára”. Ilyen például az a „szükséges plusz”, amely ahhoz kell, hogy valaki felemelje a hátsóját a kanapéról, és lemenjen az edzőterembe. Mindig elkezdeni a legnehezebb. Ám ha ezt az „aktiválási energiát” képes húsz másodpercre csökkenteni valamilyen megerőltető vagy ismétlődő feladatot kell elkezdése előtt, sokkal hatékonyabbá változtatja a mindennapjait.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére