péntek , 2019. július 19.
Legfrissebb hírünk:
Feltalálták a fűtő-hűtő ruhaanyagot

Feltalálták a fűtő-hűtő ruhaanyagot

Vajon egyszerűsödik-e a divat, ha utat tör magának a ruhák funkcionalítása? Vagy csak drágul a ruházkodás? A Stanford Egyetemen mindenesetre olyan anyagot fejlesztettek ki, amit kifordítom-befordítom módon viselhetünk, attól függően, milyen a környezet hőmérséklete.

Az anyag szintetikus, műanyag alapú, egyik felén szénréteggel, a másikon rézzel ellátott. Ha valakinek megelege van, elég a szénnel készült réteget kívül hordani, így az anyag felgyorsítja a lehűlésünket. Ha azonban fázunk, elég csak visszafordítani azt – ekkor a rézzel bevont réteg lesz kívülről –, és máris felmelegedhetünk. Az anyag a kidolgozásának köszönhetően akár 6,4 Celsius-fokkal nagyobb hőmérsékletet is képes “előállítani”, ami már bőven a kellemes kategóriába esik.

A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak az öltözködés lenne sokkal egyszerűbb, de sok energiát meg lehetne spórolni azzal, hogy télen mennyire melegítjük fel, nyáron pedig mennyire hűtjük le a helyiséget, amiben épp vagyunk. Hogy a fejlesztésből mikorra lesz kész termék, azt egyelőre nem tudni, de az irány mindenesetre nagyon izgalmas.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére