vasárnap , 2019. augusztus 18.
Legfrissebb hírünk:
Az egyéni vállalkozó nem akar lebetegedni

Az egyéni vállalkozó nem akar lebetegedni

És a gyermekeik is rövidebb idő alatt gyógyulnak meg. Nem indokolja teljes mértékben a foglalkoztatás növekedése az egyre több táppénzes esetet.

2000-től folyamatosan emelkedett a táppénzes napok száma és a táppénzen levők száma is, 2003-tól azonban estek a mutatók. A Gyurcsány-kormány alatt ugyanis az Egészségbiztosítási Alap jelentősen szigorított a feltételeken, hogy visszaszorítsák a jogosulatlan kifizetéseket. A 2008-as válság ideje alatt a foglalkoztatottság csökkenésével a jogosultak köre szűkült, és a munkavállalók is jobban féltették állásukat, ezért inkább igyekeztek elkerülni a betegállományt. Míg 2003-ban naponta átlagosan 124-en részesültek táppénzben, 2013-ra ez a mutató 54-re apadt, a táppénzes napok száma pedig 45,2 millióról 19,8 millióra csökkent – derül ki a KSH Táppénz 2014-2016 című elemzéséből.

2013 óta azonban újra egyre többen és hosszabb időre mennek táppénzre. Ennek egyik oka, hogy a válság után ebben az évben érte el a foglalkoztatottak száma a 2008 előtti szintet. 2016-ban a munkavállalók összesen 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 25 milliót.

Bár az utóbbi években a munkavállalók többször kerültek betegállományba, a táppénzes esetek hossza rövidül. Tízből kilencszer az anya marad otthonon a gyerekkel, valamint a táppénzes esetek 7-10 százaléka veszélyeztetett terhességhez köthető, emiatt a táppénzt 59-60 százalékban nők igényelték. A férfiak száma csak az üzemi, közúti és az egyéb baleseti kategóriákban volt magasabb.
Érdekesség, hogy bár a gyermekorvoshoz bejelentett gyermekek száma csökken, a gyermekápolási táppénzt igénylők száma növekszik; 2016-ban az összes táppénz 27 százalékát gyermekük miatt vették ki a munkavállalók. A kormegoszlás szerint leggyakrabban a legnépesebb, 34-39 éves korosztály, legritkábban pedig az 50-54 éves korosztály vette igénybe a táppénzellátást.

2014-2016 között a naponta átlagosan táppénzen levők 87-90 százaléka alkalmazásban állt, 10-13 százaléka egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozott, utóbbiak viszont áltagosan kétszer tovább (41-42 napig) voltak betegek. Ez főként abból adódik, hogy nekik már az igazolt keresőképtelenség első napjától táppénz jár, betegszabadságra nem jogosultak. Gyermekeik miatt a vállalkozók az alkalmazottakkal szemben nem 4, hanem áltagosan 3 nap táppénzt igényeltek.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére