vasárnap , 2019. június 16.
Legfrissebb hírünk:
A magyar olimpikon síakrobata, aki egyetlen trükköt sem tud

A magyar olimpikon síakrobata, aki egyetlen trükköt sem tud

Kvalifikációs rendszerünk átgondolatlanságáról az egész világ értesülhetett, Elizabeth Swaney kínos futamai után a síakrobaták félcső számában.

Az Amerikában született 33 éves versenyző a Kaliforniai Egyetemen végzett Berkeley-ben, mesterdiplomája van a dizájn terén, amihez a Harvardon is elvégzett egy képzést. Számos sportban kipróbálta magát: evezéssel és műkorcsolyával, majd szkeletonnal próbálkozott. Síelni 25 évesen kezdett. A félcsővel két évvel később ismerkedett meg, ebben a számban Venezuela színeiben versenyzett, azután vált magyarrá.

Swaney a visszaadott kvóták újraosztása nyomán indulhatott el Pjongcsangban. A kötelezőt teljesítette a kvalifikációhoz: részt vett a szükséges számú világkupa-versenyen, amelyeken a legjobb harmincon belül végzett. Igen ám, de a legtöbb ilyen megmérettetésen az indulók száma nem is éri el a harmincat, így pedig már nem nehéz teljesíteni a nemzetközi szövetség (FIS) kvalifikációs követelményeit.

A Swaney-ről terjedelmes cikket közlő The Denver Postnak a sportágban bíróként dolgozó Steele Spence azt mondta: az utóbbi években abból a szempontból kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, hogy csak ritkán bukott, így azokat, akik elestek egy-egy versenyen, meg tudta előzni, nem végzett mindenhol tökutolsóként.

Chris Haslock, annak az edzőközpontnak, a Park City Ski & Snowboardnak a vezetője, ahol Swaney is készült 2013 óta, ugyanezt emelte ki róla. “A legnagyobb erőssége valószínűleg a kitartása: mindig megy, részt vesz a világkupákon, beleteszi az időt, sokat utazik. A vízi ugratókon sokat fejlődött, de az ott tanult trükköket nem feltétlenül tudja havon is bemutatni – magyarázta Haslock, aki síakrobataként maga is részt vett olimpián, az 1988-ason. – Formába hozta magát, sokat edzett, fitt, de nem vállal túl sok kockázatot. Sok dolgot, amit szerettünk volna, ha megcsinál, nem tett meg.”

Ez nemcsak a versenyeket szakértő szemmel nézőknek, de a síakrobatikához egyáltalán nem értőknek is egyértelmű volt: Swaney nem volt képes egyetlen trükköt, szaltót, forgást sem bemutatni a levegőben, ellentétben a versenytársaival. Az első futamában 30, a másodikban 31,4 ponttal jutalmazták a bírák a teljesítményét. Utolsó, 24. lett, jelentősen lemaradva a 45 ponttal záró utolsó előttitől, aki mindkét alkalommal elesett.

A verseny után Swaney azt mondta, csalódott, mert nem jutott döntőbe, ugyanakkor sokat dolgozott éveken át, hogy eljusson az ötkarikás játékokra. Hozzátette: elsősorban az olimpia élményt szerette volna átélni, de azért igyekezett minden alkalommal magasabbra ugrani és több fordulatot végrehajtani.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére