kedd , 2019. augusztus 20.
Legfrissebb hírünk:

Hogyan kezeljük a munkaerő elvándorlást?

A munkaerőpiacon a munkanélküliséget néhány éve felváltotta a munkaerőhiány. Kritikus szintre emelkedett a dolgozók elvándorlása, bizonyos szektorokban mára nem ritka a 60-80 százalékos fluktuáció sem. Egyre általánosabbá válik a termelő cégeknél, hogy amikor végre találnak új embereket, azok megtapasztalva a terhelést és a légkört, még a próbaidőn belül felmondanak. Mindez szemléletváltást követel a cégektől.

“Bizonyos szintű fluktuáció teljesen természetes és szükségszerű is” mondja Pataki Gergely, az OIL-MS Hungary ügyvezetőjea 3-5 százalékos éves arány még egészséges, efölött azonban már meg kell vizsgálni az okokat és gyorsan kell reagálni.”
Mi jelenthet problémát? Gyakori indok a személyes konfliktus, a nem megfelelő bánásmód. Az is megesik, hogy egy összeszokott, összezáró csapat löki ki magából az újakat, ami vezetői gyengeségre utal. Tényező lehet a felmondásban a munkakörnyezet. Például ha egy üzemben nincs megfelelő hely az átöltözésre, a zuhanyzásra, nincs külön szekrény a munka- és a hétköznapi ruhának.
“Egy munkatárs pótlásának járulékos költségei nagyjából 300 ezer forinttól indulnak, a vezetőknél és a betanított munkásoknál is. Pénzbe kerül ugyanis a toborzás-kiválasztás (álláshirdetés feladása, esetleg fejvadász megbízása, interjúztatás), a dolgozó beillesztése, képzése. Ezen kívü két-három hónap eltelik, míg az új kolléga értéket teremt a szervezet számára. A fluktuáció adminisztrációs terhei óriásiak. Mindenkinek át kell esnie az orvosi vizsgálaton, a tűz- és munkavédelmi oktatáson, a régi dolgozóknak be kell tanítani az újakat” magyarázza Pataki Gergely.

A szűkülő munkaerő kínálat felveri a fizetéseket
A fizetés miatti távozás főként az alacsonyabban fizető fizikai munkakörökben jellemző. A tapasztalat szerint, itt akár havi 10-20 ezer forintos többletpénzért is váltanak. A legkeresettebb szakemberek, az informatikusok és a nyelveket beszélő mérnökök, akik joggal érzik nyeregben magukat, és válogathatnak az őket megkörnyékező cégek és fejvadászok ajánlatai között, szintén könnyen továbblépnek. Mindezek hatására 2017 áprilisában 15%-kal volt magasabb a bruttó átlagkereset, mint az azt megelőző évben, idén ez a szám csak tovább növekedett. A tendencia először csak a hiányszakmáknál jelent meg, de ma már szinte mindenhol folyik a verseny a jó szakemberekért. A külföldre történő kivándorlás, illetve az országon belüli migráció is komoly gondot okoz a legtöbb munkáltatónak – a statisztikák alapján az elmúlt években 5-600 ezer fiatal távozott külföldre. “A komoly szakmai tapasztalat és a kétkezi szakmunka – amit cégünk profilja, az ipari karabantartás is igényel – egyre nagyobb érték, így a jó szakemberek megtartására érdemes hosszú távú cégpolitikát tervezni” fűzi hozzá Pataki Gergely.

A fluktuációkezelés három szintje
A legalsó szinten 45% feletti fluktuációról beszélünk. Itt már krízisről van szó. A fő cél ilyenkor az, hogy a meglévő állományt megerősítsük. Ha ilyen mélyre csúsztunk a fluktuációs problémában, ne kreatív megoldásokban gondolkozzunk. Az alapvető igényekre reagáljunk; rendezzük a bért és vizsgáljuk meg, hogyan érzik magukat a munkavállalóink.
A következő szinten a 25-45% közötti fluktuációval küzdő vállalatok vannak. Ezek a cégek azonnali diagnosztikát igényelnek – még azelőtt be kell avatkozni, hogy kialakulna a krízis. Kérdezzük meg a dolgozókat, hogyan látják a cég működését. Fontos ugyanakkor, hogy ne csak kérdezzünk, konkrét lépésekre is szükség van!
Ha a fluktuáció 12-25% közötti, akkor jöhetnek a kreatív megoldások. Az alapvető dolgozói szükséEmployee-Retention-1152x480gletek kielégítésével nincs baj, finomra hangolhatjuk a megtartó elemeket. Gondolkodjunk például élményt adó programokban, és figyeljünk oda, hogy ne maradjon el az objektív, folyamatos visszacsatolás a dolgozók felé.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére