vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Amsterdamban 3D nyomatással készítettek hidat

Amsterdamban 3D nyomatással készítettek hidat

A világ számos pontján készültek már 3D printerrel kivitelezett koncepció épületek, de most először használták ezt a technológiát egy egész híd előállítására.

A holland MX3D nevű cég a hidat az amszterdami Oudezijds Achterburgwal nevű csatorna fölé tervezte meg, még 2015-ben. A szakemberek a napokban bejelentették: a Joris Laarman Lab nevű céggel közösen sikerült megvalósítaniuk a tervet, és valóban kinyomtatták a korábban megálmodott hidat. Egyelőre azonban nem teszik a helyére.

A munkálatokhoz négy darab MX3D-Metal nevű robotot dolgoztattak, amelyek képesek voltak az olvadt fémeket a helyükre pakolni. A tényleges munkába nagyjából fél évvel ezelőtt kezdtek bele, a híd – amely nem mellesleg a világ első ilyen hídja – pedig mostanra készült el – számolt be róla a Wonderful Engineering.

A híd paramétereit jelenleg az Imperial College London statikus szakemberei vizsgálják meg. Ha befejezték a méréseket, a hidat különböző szenzorokkal látják majd el, amelyek képesek visszajelzést küldeni a terhelésről, deformálódásról, a rezgésekről és a környezeti tényezőkről is.

Maga a híd egyébként 12,5 méter hosszú, 6 méter széles, az építéséhez pedig 4500 kilogramm rozsdamentes acélt és 1100 km kábelt használtak fel. A munkát eredetileg a csatorna fölött végezték volna a robotok, de mivel a környék meglehetősen forgalmas, a robotok pedig 24 órás felügyeletet igényelnek, végül egy csarnokban nyomtatták ki a hidat.

A tesztek végeztével a tervek szerint 2019-ben emelnék a csatorna fölé a konstrukciót.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére