vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Vonuljon börtönbe – csak pár órára

Vonuljon börtönbe – csak pár órára

Ez az igazi szabadulószoba. Breda városában, a Borschpoort börtönben fizetni kell azért, hogy ránkzárják a cella ajtaját, és ne is olyan könnyű a szökés.

Az elítéltek hiánya miatt parlagon heverő fogházban, 80 főnyi személyzet bevonásával, alkalmanként 350–400 kalandvágyó jelentkezőt tartanak fogva. A 80 eurós jegy ellenében a játékosokat hamar megfosztják méltóságuktól: leordítják a fejüket, narancssárga ruhába öltöztetik, majd hármasával cellákba zárják őket. A smasszerek vallomást is hamar kicsikarnak a rabokból. Aki azt állítja, hogy csak nézelődni jött, előbb-utóbb az is elismer legalább egy rablást. Aki szabadulni próbál, nem tudhatja, hogy a cellatársa valóban sorstársa-e, vagy beépített ember. Mert a 80 színész többféle szerepet játszik: a többséget jelentő egyenruhás, gumibotos börtönőrök mellett akár ügyvédeket is alakítanak. Fiatal színészek állítólag örömmel vállalják a fellépést a sajátos színpadon. Az élmény a játékfoglyoknak is annyira igazi, hogy rendszeresen akad, aki inkább veszni hagyja a belépti díjat, és kimondja az azonnali szabadulást eredményező „exit” szót. Amúgy három óra hosszat tart a játék. A szökés nem könnyű, de aki ügyes, az kiverekszi magát, a többiek a cellában érik meg a színjáték végét.

Nem gyerekprogramról van szó: az alsó korhatár 18 év. A nyelvi nehézségek ellenére külföldről is gyakran érkeznek fizető börtöntöltelékek. A szervezők tapasztalata szerint a vendégek között szép számmal akadnak őrző-védő emberek, akik nagyra értékelik a hitelességet. Sokat hozzáad a komolyra forduló játék hangulatához az 1886-ban épült börtön atmoszférája. A fogházat abban a felfogásban tervezték, hogy a tudományosan megalapozott felügyelet jó magaviseletre kényszeríti a rabokat. A Jeremy Bentham brit filozófus nevéhez kötődő koncepció panoptikon néven vonult be a XVIII–XX. század fegyelmezéstörténetébe. Bredában gyönyörű példája látható ennek: a főépület nagy, kerek belső udvart fog körbe, a cellaajtók belső körfolyosókról nyílnak, és ezt a jól áttekinthető teret monumentális kupola fedi be. Amikor a játékosok a föld alatti járatokból az udvarra érkeznek, pár pillanatra átváltoznak turistává – amíg a „börtönigazgató” ki nem zökkenti őket az építészeti élményből, mondjuk egy kis ordibálással és egy sorozat fekvőtámasz elrendelésével.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére