vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Málta lehet a világ kriptoközpontja

Málta lehet a világ kriptoközpontja

Amióta a Bitcoin árfolyama bemutatta zuhanórepülését, a kriptovaluták hirtelen szitokszóvá váltak a befektetők között. Bár a piac azóta is virágzik, annak kockázatosságát ma már senki nem vitatja. Ennek fő oka pedig az, hogy a piaci körülmények nincsenek kellő mértékben szabályozva. Ezt a hiányosságot ismerte föl Málta, ahol először fogják szabályozni ezt a szektort, és ezáltal a világ kripto-központjává lép elő.

A szigetország központi szerepéhez az is hozzájárul, hogy a Binance márciusban bejelentette, hogy Máltára költözik. Róluk pedig azt kell tudni, hogy noha csak 2017-ben indultak, ma mégis ők a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, napi egymilliárd dolláros forgalommal. Természetes tehát, hogy a törpeállam (melynek éves GDP-je 10 milliárd dollár) örül az új bevándorlónak. Olyannyira, hogy a miniszterelnök Joseph Muscat egy twitter-üzenetben azonnal üdvözölte a bejelentést: „Welcome to #Malta @binance”. A Binance alapítója és CEO-ja Zhao Changpeng szerint azért teszik át a székhelyüket, mert Málta élen jár a kripto-iparág elfogadásában. Sőt, a szigetország még az új törvénytervezet véleményezésében is kérte a Binance segítségét. Hogy értsük: annyira hirtelen robbant be az egész világon ez a piac, hogy a legtöbb országban senki nem tudja, mit kezdjenek vele, így jellemzően világos-szürke zónában vannak a cégek. Most végre lesz egy ország, ahol világosak lesznek a feltételek. Ez azért is fontos, mert a legtöbb európai pénzügyi felügyelet korlátozza a piacot.

Az unióhoz 2004-ben csatlakozott kicsi ország a turizmuson kívül szinte semmilyen komoly bevételi forrással nem rendelkezett. Ugyanakkor felismerték, hogy ez nagyon veszélyes, (gondoljunk csak a görög példára) ezért elkezdtek a befektetések bevonzására koncentrálni. Ehhez olyan jogi és befektetői környezetet alakítottak ki, mely kedvezett a beáramló tőkének. És itt nem csak az egyszerű adókedvezményeket érdemes kiemelni. Könnyű a cégalapítás és a hozzá kapcsolódó bankszámla nyitás, és minden papírmunka sokkal egyszerűbb, mint például Magyarországon. (Azért nem mellékes, hogy bár papíron 35 százalékos a nyereségadó, ebből 30 százalék visszaigényelhető, így a legalacsonyabb Európában). 200 ezer euróért pedig már pénzügyi engedélyt kapunk, ami ugyan még nem jelenti azt, hogy bankot is alapíthatunk, de befektetési alapot, trustot már igen.

Mindezek mellett azért is szeretik Máltát, mert lehet letelepedést vásárolni, sőt még állampolgárságot is 1,2 millió euróért. Elképzelhető, hogy ez változik a jövőben, mert az Európai Bizottság éppen a héten tett javaslatot arra, hogy ezeket a „letelepedést nyújtó országokat” egységesen szabályozzák.

 

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére