vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
A ’70-es évekig okosabbak lettek, azóta butulnak az emberek

A ’70-es évekig okosabbak lettek, azóta butulnak az emberek

Legalábbis az IQ-szint csökkenését állapították meg norvég kutatók az elmúlt bő négy évtized eredményeit tekintve. A korábbi IQ-növekedést az egészségügy és oktatás fejlődésével magyarázták a kutatók, a mostani romlást a környezetszennyezésnek, illetve a kevesebb olvasásnak és több számítógépes játéknak tudják be.

Korábbi kutatások szerint az emberek a múlt század 30-as éveitől egyre intelligensebbek lettek, James R. Flynn új-zélandi kutató amerikaiak, majd európaiak körében végzett kutatásai azt mutatták ki, hogy az átlagos intelligencia tízévente három ponttal növekszik. A tendenciát Flynn-hatásnak nevezték el, ami az IQ-tesztek átlagos eredményében tapasztalt folyamatos növekedést mutatja. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a tendencia egy ideje megváltozott.

Norvég tudósok egy újabb tanulmánya ugyanis már arra jutott, hogy ez a tendencia megszakadt, sőt az emberek ahelyett, hogy okosabbak lennének, butulnak. A kutatók az 1970 és 2009 között a norvég sorkatonai szolgálatba lépő férfiak IQ-teszjeit tanulmányozva kimutatták, hogy nemzedékenként hét ponttal romlott a tesztet kitöltők teljesítménye.

Az okosodási folyamatot még többek között az emberek jobb táplálkozásával, az egészségügyi ellátás javulásával és az oktatás színvonalának növekedésével magyarázták a tudósok, az IQ-csökkenés lehetséges okai között viszont a környezeti tényezők romlását látják, illetve úgy vélik, hogy bizonyos életmódbeli változások is hozzájárultak a csökkenéshez. Emellett szerepet játszhattak a romló tendenciában az oktatási rendszerben bekövetkezett változások, továbbá az, hogy a gyermekek egyre kevesebbet olvasnak, és egyre többet játszanak számítógépes játékokat.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére