vasárnap , 2019. július 21.
Legfrissebb hírünk:
Mi lesz veled sörözés?

Mi lesz veled sörözés?

Európában majd 10 ezer sörfőzde működik, uszkve 230 ezer munkahelyet teremtve. Európa évente kb 375 millió hektoliter sört iszik meg, de 415 milliót főz, így az európai sörexport is komoly gazdasági tényező. Ez persze nem meglepő, ha tudjuk, hogy Németország, az Egyesült Királyság, Írország és Csehország a világ első sörhatalmai, és kisebb európai országokban is nagyon komoly sörkultúrák virágoznak. Az európai sörnek tehát van mire büszkének lennie, a háttérben azonban fenyegetően gyülekeznek a sötét fellegek. Nem hivatalos forrásból érkezett a hír, hogy az egészségfasiszta lobbierő egyre hangosabban hirdeti, hogy a legkisebb alkohol is káros a szervezetre, és amellett kardoskodnak, hogy a sörösüvegekről is le kelljen szedni a címkét és a dohánytermékekhez hasonló ijesztgető matricákkal kelljen helyettesíteni.

Az éghajlatváltozás a söripart sem kíméli, gyengülnek a hagyományos komlóföldek, kiszámíthatatlanabb a mezőgazdaság, ezért drágulnak az alapanyagok, illetve összezavarja a hagyományos fogyasztási struktúrákat. Idén tavasszal Skandináviában a rekkenő hőségben rengeteg sört adtak el, a déli országokban viszont hideg volt, így a sörfőzdék jócskán elmaradtak a kereskedelmi terveiktől.

Az összes fejlett országban egyre kevesebb sört adnak el, miközben a dél-európai államokban és általában a fejlődő országokban pedig egyre többet: így Magyarországon is növekszik a sörforgalom.

A sörgyártás legnagyobb volumenét produkáló nagyüzemi sörfőzés forgalma egy évtizede stabilan csökken, tehát a sör, mint szegmens legnagyobb gazdasági ereje: a nagy sörkultúrájú fejlett országok legnagyobb üzemei bajban vannak, és nem az innovatív kisüzemek szorongatják őket, hanem a világ fogyasztási trendjei: az emberek egyre szívesebben isznak egyéni kulturális tartalommal rendelkező borokat, exkluzív szeszeket, és egészségesnek tűnő alkoholmentes italokat, mint mindennapi tömegtermékké degradálódott söröket.

Szóljon hozzá!

Az Ön email címe nem lesz publikus.Kötelező mezők megjelölve *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ugrás a lap tetejére